Merkez Bankası Döviz Kuru | |||
ALIŞ | SATIŞ | ||
USD | 0 | 0 | |
EURO | 0 | 0 | |
ÜÇKÖY’ÜN DEĞERLERİ
ALİ BABA
Yaşadığı (XII YY) dönemde köyümüzün İğdepınar bölgesindeki yerli halka ve göçebe köyülere inandıklarını ve öğrendiklerini onların kendi anlayabilecekleri bir lisan ve alıştıkları yöntemlerle anlatmaya çalışmak üzere gelen Ahmet YESEVİ dervişlerindendir. ''Bereket Dede'' olarak da bilinmektedir.
Bu bölgede yaşamış ve ölümünden sonra İğdepınar Çeşmesinin 200 metre doğusunda, köy istikametinde, anayol kenarında kendi adı ile anılan Ali Baba mevkiine defnedilmiştir. Kabrinin başında iki adet ardıç ağacı bulunmaktadır ve 2000 yılının başı itibariyle bu ardıç ağaçlarının yaşları 650- 700 yıl civarındadır. Ali Baba’nın mezarının yapı taşları halen mevcuttur.
ÇÖREK DEDE
Ali Baba ile birlikte gönderilen dervişlerdi. Kabri, Başmahallenin kuzey doğusunda Mevci eteklerinde Hacıpınarı ve Kırklar yolu üzerinde kendi adını taşıyan çeşmenin bulunduğu mevkiindedir. Çörek Dede, Köyün doğusuna hakim mahalde, Oyuk Dede ise Köyün batı yönünde yine Köye hakim mahalde yerleşip, gözcüleri ile Köye gelebilecek tehlikeleri önleme görevi yapmışlardır.
OYUK DEDE
Ali Baba ile birlikte gönderilen dervişlerdi. Kabri, Başmahallenin batısında Çamkoz ve Yayla yolu üzerinde kendi adını taşıyan tepede olduğu bilinmektedir. Çörek Dede Köyün doğusuna hakim mahalde, Oyuk Dede ise Köyün Batı yönünde, yine Köye hakim mahalde yerleşip, gözcüleri ile Köye gelebilecek tehlikeleri önleme görevi yapmışlardır.
KINALI DEDE
Ahmet Yesevi tarafından gönderilen öncü erenlerdendir. Kabrinin, Köy Camisinin 300 metre doğusunda dere boğazı yakınında Fettah Şengül’ ün bahçesi içerisinde olduğu bilinmektedir.
ALİ DERVİŞ
1800 lü yılların sonunda 1900 lü yılların başında yaşadığı bilinen Erenlerdendir. Kardeşiyle birlikte daha önceleri Mecitözü’ne bağlı iken, şimdi Çorum Merkez’e bağlı Araphacı Köyünden Köyümüze göç ettiği ve Hubyar Ocağı’na mensup olduğu rivayet edilmektedir. Halkı aydınlatan, doğru yolu gösteren Ali Derviş’in kabri Köyün güneyinde Aşağı Mahalle mezarlığında bulunmaktadır. O’ nun aydınlatıcı ışığını görmek için kabrinde mumlar yakılır.
ÜÇKÖY'ÜM
Üçler aşkına
Cem olduk
Ali Kaya’sında,
Küçük Dede
Taşında
Ayak izleri besler Düldül’ ün.
Çörek Dede, Oyuk Dede, Kınalı Dede
Elinde taşları
Bizi korur yavuz’ un zulmünden.
Gönlümüz yaylalardadır daim
Kırklar’ da, Akdağ’ da;
Suyu ab-ı hayat Isıtma’ nın, Ali Kayası’ nın
Toprağa ve canlara.
Sırtını Kırklar Tepesine dayamış
Veliceler, Araphüseyingil, Yahyaoğulları,
Karadağ’ a bakar.
İğdepınarı’ nda öncümüz Ali Baba, ardıçlar
El almışlar Bereket Dede’ den.
Kuruluştan beri cemal cemaleyiz
Yukarı ve Aşağı Mahalle’ de,
Paşazade Ali Ethem Minaresi
Selam gönderirken Cami’ i Nil’ e.
Dirliğimizin, birliğimizin daim olması dileğimle.
Edebiyatçı, Araştırmacı-Yazar Niyazi YAŞAR
29.10.2016-İstanbul
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
İzzettin Paşa :
(1700’ lü yılların ilk yarısında 1725 yılında doğduğu tahmin edilmektedir.)
Paşaoğulları sülalesine ismini veren aile büyüğüdür. Tokat’ta görev yaptığı ve görevinin başında şehit olduğu bilinmektedir. Kabri Köyümüzde Ali Derviş yatırının bitişiğinde bulunmaktadır.
İzzettin Paşa' nın Mezar taşları
Ahmet Paşa: (D:1750 – Ö: Bilinmiyor) Paşaoğulları sülalesinden İzzettin Paşa’nın torunu, Mustafa Efendinin oğludur. Kardeşleri İbrahim Efendi ve Süleyman Efendi dir. Muhsin, Bekir, Mehmet ve Ebubekir Efendi nin babalarıdır.
Paşazade Ali Edhem :Paşaoğulları sülalesindendir. Mısırda önemli görevlerde bulunmuştur. 1897-1899 tarihleri arasında Tarihi Üçköy Caminin onarımı ile Minaresini ve Çamsuyu’nda bulunan Gücen Gölü’nü yaptırmıştır.
İbrahim Bey (Küçük İbrahim) : Osmanlı döneminde Sultan Vahdettin zamanında Sarayda Esvabcıbaşı olarak görev yapmıştır. İbrahim Bey’in yardımıyla köyümüzden bazı kişiler Sarayda çeşitli görevlerde bulunmuşlardır.
Kolağası Mustafa Ağa : (Önyüzbaşı) Yaşamı hakkında yeterli bilgiye ulaşılamadı
Çarkçı Ali : Üçköyden Uysal ailesinin aile büyüğü olup, İstanbul’ da 1800 lü yıllarda gemilerde Çarkçıbaşı olarak görev yapmıştır. Bu görevinden dolayı Çarkçı Ali olarak tanınmaktadır. Üçköy’de Çatalyol ile Sekiler arasında kalan kendi arazisine yakın önemli bir konumda yaptırmış olduğu tarihi çeşme (Çarkçı Alinin Pınar) ile anılmaktadır.
Paşazade Bekir Efendi (Bekir Sıdkı Yücel): (1866-1934)
Babası Yunus efendi, dedesi Mehmet efendi ve büyük dedesi Ahmet Paşadır. Osmanlı döneminde İstanbul da Zaptiye amiri olarak görev yapmıştır. Daha sonra köyde yaşamını sürdürmüş ve 1934 yılında vefat etmiştir. Kabri Köydedir.
Bekir Efendi’nin Görevi sırasında kullandığı ve torunları tarafından muhafaza edilen Kılıcı
Nuri Efendi (Mehmet Nuri YÜCEL): (1885-1964)
Babası Osmanlı Zaptiyesi Bekir Efendi, annesi Keziban hanımdır. Babasının İstanbul’daki görevi döneminde tahsil hayatını tamamlamış ve Tahrirat Katibi (Günümüzde Kaymakamlıklarda Kaymakamlardan sonra gelen en yetkili makam olan Yazı İşleri Müdürü) olarak Mecitözü’nde ve kısa bir süre de Amasya Gümüşhacıköy’de görev yapmıştır. 27 yıllık memuriyet süresinin önemli bir kısmı Kaymakam Vekili olarak geçmiştir. Üçköy ve komşu Köy halklarına bürokratik ve hukuki işlemlerinde önemli faydalar sağlamıştır. 1945 yılında yapılan Üçköy İlkokulunun yapılmasına öncülük etmiş, maddi ve manevi katkı sağlamış, Çıkrık Köyünde okuyan Üçköylü ve Örencikli öğrencilerin Üçköy İlkokuluna nakledilmelerini sağlamıştır. Üçköy’ün çevresindeki komşu köylerle olan mera hudutlarının belirlenmesinde en büyük emeğe sahip olan bürokrattır. Köyünü çok seven Nuri Efendi emeklilik yaşantısını Üçköy’de geçirmiş ve 1964 yılında 79 yaşında vefat etmiştir.
Ali Efendi: (1893 - 1960)
Rüştüye mektebini bitirmiştir. Şube Reisliği, Nahiye Müdürlüğü görevinde bulunmuştur. Yüksek derecede dini bilgisinin olmasından dolayı din hocalığı yapmıştır. Evli olduğu üç eşi de ölünce İstanbul da öğretmenlik yapan Nedime Hanım ile evlenmiş ve yaşamını Köyde sürdürmekte iken 1960 yılında vefat etmiştir. Kabri köydedir.
Süleyman Efendi (Süleyman Yücel) Tahsildar: (1895-1973)
Süleyman Efendi (Süleyman Yücel): (1895-1973) Paşaoğulları ailesinden olup, Sultan Vahdettin döneminde Sarayda bir süre polis olarak görev yapmış, İmparatorluğun yıkılışı ile birlikte bu görevinden ayrılarak Mecitözü’nde Maliye Tahsildarlığı görevine geçmiştir. Görev sonrası emeklilik hayatını köyde yaşamış ve 1973 yılında vefat etmiştir. Kabri köydedir.
Şevki Bey (Erol): (1915-1945)
Ese Efendigil ailesinden Haydar ve Kamile EROL’un oğlu, Bekir Efendi’nin torunu olup, Cumhuriyetin ilk yıllarında tahsil yapmış, Devlet kademelerinde önemli memuriyet görevlerinde bulunmuş, Mecitözü’nde ve Gümüşhacıköy’de görev yapmıştır. Yardımsever kişiliğinden dolayı Üçköy halkınca çok sevilen bir şahsiyettir. Yakalandığı hastalıktan kurtulamayarak genç yaşta vefat etmiştir. Kabri Köydedir.
SAİT PAŞA
Sait SAKARYA (Sait Paşa) E. Tuğgeneral (1896 - 1984) İst.(Lv. 1334-P. 159) (Lv. 1918. 159)
1896 yılında Üçköy'de doğmuştur. Babası Musa, Annesi Hatice dir Subay olarak çeşitli Birliklerde görev yapmıştır. 9. Alay Emir Subayı, 2. Ordu Karargahı 1. Şube Mülhakı. 2. İnönü, Kütahya- Eskişehir, Sakarya Muharebelerine ve Büyük Taarruz Başkomutanlık Meydan Muharebesine katıldı. 1930 yılında Levazım sınıfına geçti. 1954 yılında Tuğgeneral rütbesine terfi etti. 1956 yılında emekli oldu.
İstanbul Beyoğlu’nda yaşamını sürdürmekte iken 1984 tarihinde 88 yaşında vefat etti. Kabri İstanbul’ dadır.
BEKİR PAŞA
Bekir GÜLTEKİN (Bekir Paşa) Eczacı- Kimyager E. Tuğgeneral): (1926 - 2012)
Şakir oğulları ailesinden olup 1926 yılında Üçköy’de doğmuştur. Subay olarak orduya katılmış, Çeşitli birliklerde Komutanlık yaptıktan sonra Alay Komutanlığı, Mevki Hastanesi Baştabipliği, Ordu İlaç Fabrikası Müdürlüğü (1966-1980) görevlerinde bulundu. Emekli olduktan sonra Ankara’ da 2012 yılında 86 yaşında vefat etti ve kabri Ankara Cebeci Asri Mezarlığındadır.
SELAHATTİN PAŞA
Selahattin YÜCEL (Selahattin Paşa) E. Tümgeneral: (1944-2006)
Paşaoğulları ailesinden olup, büyük dedesi Bekir Efendi, dedesi Nuri Efendi dir. Hüseyin Sami ve Satı YÜCEL’ in büyük oğulları olarak 1944 yılında Üçköy’de dünyaya geldi. 1965 yılında Topçu Subayı olarak Kara Harp Okulunu Bitirdi. Çeşitli Birliklerde Subay olarak görev yaptı. 1975 yılında ABD Topçu Okulunu bitirdi ve Federal Almanya’ da görev aldı.1978 de Harp Akademisini bitirerek Kurmay Yüzbaşı rütbesi ile Kara Kuvvetleri Karargahında görev yaptı.1982 yılında İtalya’da Nato Savunma Kolejini bitirip, burada Nato Karargahında 3 yıl görev yaptı. Silahlı Kuvvetler Akademisini bitirdi Kurmay Albay rütbesi ile 1986-1988 yılları arasında İstanbul Kuleli Askeri Lisesi Komutanlığını yaptı. 1988-1990 yılları arasında Genel Kurmay Karargahında görev yaptı. 1992-1994 yılarında Tuğgenerel rütbesi ile Ağrı Patnos Tugay Komutanlığı, 1994-1996 yıllarında Birinci Ordu Kurmay Yarbaşkanlığı görevini yaptı. 1996-1997 tarihleri arasında Tümgeneral rütbesi ile Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreter Yardımcılığı görevinde bulundu. 1997-1999 yılları arasında Belçika’da Nato Avrupa Müttefik Kuvvetleri Başkomutanlığı, Türk Milli Askeri Temsil Heyeti Başkanlığı görevinde bulundu. 1999 yılında Sarıkamış Tümen Komutanlığı, 2000-2001 yıllarında 3. Ordu Kurmay Başkanlığı yaptı ve 2001 yılında emekli oldu. ‘Üstün Cesaret’ ve ‘Feragat Madalyası’ sahibidir.
Emekli olduktan sonra 2004 yerel seçimlerde Çorum Belediye Başkan adayı oldu, çok yüksek oranda oy aldı ancak, kazanmaya yeterli gelmedi. 2006 yılında 62 yaşında yakalandığı hastalıktan kurtulamayıp vefat etti. Kabri Ankara’ da bulunmaktadır.
Mustafa IŞIKER: :(Yönetici- Öğretmen)
İsmail (İsmik) ve Kamer IŞIKER’in oğlu olarak 1929 yılında Üçköy’de dünyaya geldi. 1948 yılında Ladik Köy Enstitüsünden mezunu olduktan sonra Öğretmenlik, Gezici Başöğretmenlik, değişik okullarda Okul Müdürlüğü, Maarif Müfettişliği, Mecitözü Milli Eğitim Müdürlüğü ve Çorum İli Maarif Müdürlüğü yapmıştır.
Ailesi tarafından 2022 yılında Üçköy Köy Konağında adına Kütüphane açmıştır.
Ahmet ÖZLÜ (Öğretmen) (1928-2015)
Alipehlivangil ailesinden olup 1928 yılında Üçköy’de doğmuştur. Etrafına ışık olmak için ömrünü harcamış saygıdeğer bir Köy Enstitülü Öğretmen, Çeşitli okullarda öğretmenlik ve Okul Müdürlüğü yapmıştır. Örnek bir eğitimci olarak tanınmış, emeklilik hayatını geçirdiği Adapazarı’nda 2015 yılında vefat etmiştir. kabri Adapazarı’ndadır.
İsmail GAZNELİ: (Öğretmen- Müfettiş) (1936 - 1984)
Köy Enstitüsünü bitirdikten sonra Öğretmenlik ve Maarif Müfettişi olarak görev yapmıştır. emekli olup, Samsun’da yaşamakta iken burada vefat etmiştir. kabri Samsun’ da bulunmaktadır.
Mehmet Ali UYSAL: :(Öğretmen- Müfettiş) (1936-2020)
Sadık ve Ayşe Uysal’ın büyük Oğulları olarak 1936 yılında Üçköy’de doğdu. Köy Enstitüsünü bitirdikten sonra Öğretmenlik ve Maarif Müfettişi olarak görev yapmıştır. Emekli olup Çorum’da yaşamakta iken Ankara’da 2020 de vefat etmiştir. kabri Üçköydedir
Cengiz AYDINER: :(Öğretmen-Yönetici ve Müfettiş) (1944- )
Şerifgil ailesinden Topal Ali’nin torunu, Veli ve Melek Aydıner’ in büyük oğlu olarak 1944 yılında Üçköy’ de doğdu. 1966 yılında Çorum İlköğretmen Okulunu Bitirdi. Gazi Üniversitesinde Pedagoji Okudu: Öğretmenlik, Maarif Müfettişliği ve Amasya İl Milli Eğitim Müdürlüğü yapmıştır. emekli olup, Çorum da yaşamaktadır.
Kemalettin GÜLTEPE (Mühendis Albay): (1955- )
Şakirgil ailesinden Mehmet Ali ve Müjgan Gültepe’nin oğlu olarak 1955 yılında Üçköy’de dünyaya geldi. Kuleli Askeri Lisesi, Kara Harp Okulu ve (OTDÜ) Ortadoğu Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliğini bitirdikten sonra. Mühendis Subay olarak Askeri Birliklerde bir süre görev yaptıktan sonra ordudan ayrılıp, kendi adına kurduğu şirketinde Yöneticilik ve Müteahhitlik yaptı. Albay Rütbesi ile emekli oldu. Ankara da yaşamaktadır
Ali Kemal IŞIKER: (Yönetici): (1955-.....)
Babası Mustafa Işıker’dir. Jeoloji Yüksek Mühendisi olup, Hacettepe Üniversitesi Jeoloji Bölümünden mezun olmuştur.(MTA) Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğünde Uzman, Koordinatör, Daire Başkanı, Genel Müdür Yardımcısı ve 2000-2004 yılları arasında MTA Genel Müdürü olarak görev yapmıştır. 2008 yılında emekli olup, Bursa İl’inde yaşamını sürdürmektedir.
Sadık ÖNAL (Per. Yüzbaşı) (1951 -….)
İbrahim ve Fatama Önal’ın oğlu olarak 1951 yılında Üçköy’ de doğdu. Askerlik görevine Astsubay olarak başlayıp, başarısından dolayı Subaylığa yükselmiştir. Silahlı Kuvvetlerin çeşitli kademelerinde görev yapmıştır. Kara Kuvvetleri Komutanlığı Personel Daire Başkanlığı görevinde bulunmuş, Yüzbaşı rütbesi ile emekli olup, Çorum’da yaşamaktadır
Garip UÇAR : (Yönetici): (1944- )
İsmail ve Fatma UÇAR’ ın oğulları olarak 1944 yılında Üçköy’de doğdu. Ankara Yenişehir Sağlık Kolejini bitirdikten sonra çeşitli Hastanelerde görev yapmakta iken Ekonomi alanında Yüksek Öğrenimini tamamladıktan sonra İstanbul Validebağ Öğretmenler Hastanesi Müdürlüğü görevini uzun yıllar yapmıştır. Emekli olduktan sonra yaşamına Çorum’da devam etmektedir.
Ethem ÖZDEMİRCİ (Öğretmen) :(1934- 1992)
Bektaş Efendi (Eyüpgil) ailesinden Hüseyin ve Asiye Özdemirci’nin oğlu olarak 1934 yılında Üçköy’ de doğmuştur. Ladik Öğretmen Okulunu bitirdikten sonra uzun yıllar Öğretmen, Okul Müdürlüğü, Çocuk Esirgeme Kurumu Yurdu Müdürlüğü yaptı. 1980 li yıllarda başarılarından dolayı yılın Öğretmeni seçildi. Emekli olduktan sonra Çorum’da vefat etti. Kabri Köydedir.
Sabri BİLEN (Öğretmen) (1942- )
Bekirgil ailesinden Hasan ve Samiye Bilen’ in oğlu olarak 1942 yılında Üçköy’de dünyaya gelmiştir. Ladik Öğretmen Okulunu bitirdikten sonra çeşitli okullarda Öğretmenlik ve uzun yıllar Üçköy İlkokulunda Okul Müdürlüğü yapmıştır. Emekli olduktan sonra Üçköy’de yaşamaya devam etmektedir.
Rıza ŞEN (Yönetici): (1942- 2024 )
Şükrü (Şükrü Efendi) ve Döndü Şen’in oğlu olarak 1942 yılında Üçköy’de doğdu. Ankara Yenişehir Sağlık Kolejini bitirdikten Sonra çeşitli Sağlık Kuruluşlarında görev yapmakta iken Ankara Gevher Nesibe Sağlık Eğitim Enstitüsünde Yüksek Öğrenimini tamamlayıp, uzun yıllar Sıtma Eredikasyonu Bölge Başkanlığı, Koşuyolu Kalp Hastanesinde Hastane Müdürlüğü, emekli olduktan sonra yine aynı hastanede Vakıf Müdürlüğü görevlerinde bulunmuştur. Eşi E. Öğretmen Güler Şen ile Üçköy'de yaşamakta iken 2024 yınında vefat et etmiştir. Kabri Üçköydedir.
Hamdi ŞAHİN(Emniyet Müdürü): (1952- ....)
Eyüpgil ailesinden İsmail ve Menşure Şahin’nin oğlu olarak 1953 yılında dünyaya gelmiştir. Emniyet Amirliği ve Polis Okulu Müdür Yardımcılığı ve Emniyet Teşkilatının çeşitli kademelerinde görevler yaptı. Emekli, İstanbul' da yaşıyor.
Mehmet GÜZELKAYA(Başkomiser) : (1947-.....)
Karaloğ ailesinden Süleyman ve Şükriye Güzelkaya’ nın oğlu olarak Üçköy’ de doğmuştur. Polis Memuru olarak başlamış olduğu görevini Başkomiser Emniyet Amirliği ve Emniyet Teşkilatının çeşitli kademelerinde görevler yaparak tamamlamıştır. Döndü Güzelkaya ile evli olup, Emeklilik hayatını İstanbul’ da sürdürmektedi
Haydar Efendi (Haydar GÖRMEZ): (19..-201.)
Mecitözü’nde Kamu İdaresinde, Çorum’da Hastane İdaresinde memuriyet görevlerinde bulunmuş, Köyümüze faydalı işler yapmıştır. Ayrıca Köyde Muhtarlık görevi de yapmıştır. Kabri Köyümüzdedir.
Muharrem TÜZÜN J. Kd. Bnb. (1969-2020):
İsmail ve Güller Tüzün’ ün oğlu olarak Üçköy’de dünyaya gelmiştir. Askerliğe Uzman Çavuş olarak başlamış, başarısından dolayı Astsubaylığa, daha sonra yüksen Öğrenimini tamamlayarak Subaylığa yükselmiştir. Çeşitli Birliklerde görev yapmış, en son İstanbul Metris Cezaevi Komutanı iken kalp krizi sonucu 14.12.2020 tarihinde hayatını kaybetmiştir. Kabri Üçköy’dedir
MIRIK (Fatma-Fadime): (Halk Şairi): (1880-1946)
Asıl adı Fatma olan Mırık Köyümüzde yaşamış, Ali Çavuş adında bir kişinin eşidir. Okuma yazması yoktur. Doğru özlü, doğru sözlü ve korkusuz kişiliği ile bilinen, yergi içeren şiirleri yazıya geçirilmemiş olsa da, halkın belleğinde nesilden nesile aktarılmaktadır.
Naile ESEN USLU (Zeyno Bacı) Şair-Halk Müziği yorumcusu):
(1946- .....)
Veli ve Ayşe Esen’ in kızı olarak 1946 yılında Üçköy’ de doğdu. Beste ve Halk Müziği dalında yorum yapmaktadır. Aşık Zeyno Bacı adıyla tanınmaktadır. İki çocuk annesi olup, İstanbul’da yaşamaktadır
Yakup ESEN (Halk Müziği yorumcusu, eğitmeni ve Koro Şefi):
(29.06.1950 – 29.06.2020)
Veli ve Ayşe Esen’ in oğlu olarak 1950 yılında Üçköy’ de doğdu.1960 lı yıllarda ailesi ile birlikte İstanbul’a yerleşti. Yaşamını Halk Müziğine adadı. Çok sayıda Öğrenci ve bağlama ustası yetiştirdi. Koro Şefi olarak THM Topluluğunu yönetti. Yakalandığı amansız hastalığa yenik düşerek 29.06.2020 tarihinde İstanbul’da yaşama veda etti. Vasiyeti üzerine doğduğu topraklara götürüldü
Oytun UÇAR (Ud Sanatçısı): (1974 - .....) İstanbul’da doğdu. Müziğe İlkokul yıllarında mandolin çalarak başladı. Üsküdar Musiki Cemiyetine devam etti. İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuvarından mezun oldu. 1994 yılından beri TRT İstanbul Radyosunda UD Sanatçısı olarak görev yapmaktadır. İstanbul’da yaşıyor.
İsmail ÖNAL(Şair, Araştırmacı-Gazeteci Yazar):
(1931-1999) Üçköyde doğdu. Devlet Memuru olarak Çorum Beden Terbiyesi Müdürlüğündeki görevinin yanısıra Yerel Çorum Haber Gazetesinde köşe yazarlığı yapmıştır. Çok sayıda Şiiri bulunmaktadır. Çorumda vefat etti, kabri köydedir.
Veli UZAR (Eğitimci Şaair):(1950- .... )
İzzet ve Kıymet Uzar’ ın oğlu olarak 1950 yılında Üçköy’ de doğdu. Çorum Öğretmen Okulu, Selçuk Eğitim Ensttüsü ve Anadolu Üniversitesinden mezun oldu Çeşitli eğitim kurumlarında Edebiyat öğretmeni olarak görev yaptı. Şiir yazmaktadır. Şiirleri dergilerde yayınlanmıştır. Kitapları bulunmaktadır. Emekli olup, İstanbul’da yaşamaktadır.
Zeynel Abidin ŞAHİN(Eğitimci Şaair): (1957-.... )Üçköyde doğdu Çorum Lisesi ve Marmara Üniversitesinden mezun oldu Çeşitli eğitim kurumlarında Kimya öğretmeni olarak görev yaptı. Şiir yazmaktadır. Yayımlanmış kitapları bulunmaktadır. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Halk Şairi Sanatçı Unvanına sahiptir. Emekli olup, İstanbul’da yaşamaktadır.
Serap SALMAN (Eğitimci- Yazar) :(1966- )
Enver ve Aysel SALMAN’ ın kızı olarak 1966 yılında doğdu. Babasının görevi nedeniyle İlk, Orta ve Lise öğrenimini değişik illerde tamamladı. Gazi Üniversitesi İngilizce Öğretmenliğinden mezun olduktan sonra çeşitli eğitim kurumlarında İngilizce öğretmeni olarak görev yaptı. İstanbul Erenköy Avni Akyol Güzel Sanatlar Lisesi öğretmenliğinden emekli oldu. ‘’TORTU’’ adlı kitabını yayımladı. İstanbul’da yaşamakta ve bir erkek çocuğu annesidir.
TORTU
Bu benim yolumdu.
Bu benim yolculuğumdu.
İzler bıraktım, yaralar aldım, belki yaralar da açtım.
Kırıldım belki, kırdım.
Kazandım, kaybettim.
Sevinçlerim de hüzünlerim de oldu.
Şimdi kendi yolumda yürüyorum, adımın yazdığı o son durak tabelasını görene kadar sürecek yolculuğum.
Yol anılarımı yazdım.
Genç kuşaklara öğüt olsun,
Sevenlerime de bir hatıra kalsın.
Gül GÜZELKAYA(Senarist-Yönetmen): (1975- .... )
Mehmet ve Döndü Güzelkaya’ nın kızı olarak 1975 yılında doğmuştur. Marmara Ünivertisi İletişim Fakültesinden mezun oldu. Ulusal kanallarda yayınlanan dizi ve Sinema filmlerinde senaristlik ve Yönetmenlik yapmaktadır. İstanbul’da yaşamaktadır.