Merkez Bankası Döviz Kuru | |||
ALIŞ | SATIŞ | ||
USD | 0 | 0 | |
EURO | 0 | 0 | |
ÜÇKÖY’ÜN TARİHÇESİ
Köyümüzün toprakları üzerinde; Hititler, Anadolu Selçukluları, Beylikler ve Osmanlı İmparatorluğu hüküm sürmüştür. Köyün arazi sınırları içerisinde çok eski yerleşim yerlerinin olduğu bilinmektedir. Bunlar; Dut Ağacı bölgesi, Korkut bölgesi, İğdepınarı, Yunus Çukuru ve Kümbet bölgesidir.
Köyümüzün tarihini incelerken Mecitözü, Çorum, Amasya ve hatta Sivas tarihi gözden geçirilmiştir.
Uzun yıllar Sivas İli Amasya Sancağı’ na bağlı olan Mecitözü, 1916 yılında Ankara İli Çorum Sancağı’ na bağlanmıştır. Köyümüz ise 1970 tarihine kadar Mecitözü Kazasına bağlı iken bu tarihte yapılan referandum ile Çorum İli Merkez İlçesine bağlanmıştır.
Mecitözü İlçesinin tarihçesi ile ilgili olarak yapılan Akademik çalışmada Üçköy isminin ÜÇİL’ den geldiği (İL: Selçuklular zamanında boy, sülale, oba anlamına gelmektedir.) ortaya çıkmaktadır.
Köyümüze yerleşenler; Büyük Selçuklu Devleti'nin Bizans İmparatorluğu'nu yenmesiyle sonuçlanan Malazgirt Meydan Muharebesi'nin ardından Anadolu'ya yerleşen, Oğuzların iki kolundan biri olan Bozokların Gün Han Oğulları Kayı boyu aşiretindendir.
Ünlü Tarihçi Amasyalı Abdizade Hüseyin Hüsamettin’in ‘’Amasya Tarihi’’ adlı kitabının I. Cildindeki bilgilerde;
Miladi 1541 yılına ait Mecitözü’ne bağlı yerleşim yerleri şunlardır.
Kızılca Yakalık Kışla Orta İlyas Çanşa- Karapınar Dut Ağacı Mermerler Bayatlar Kuduzlar Kürtler Tatarali Saraycık Bozbeyi Badem Börekçi Keşlik Hızıroğlanı Çağna Yörugani Kışlacık Hakran Batıl Etrakiya- Sarı Mehmet Çimento Doğla, Ahmetoğlan Terozular Çukur İmirbağı Kelek Sazak Ümmet Kayadibi Balım Urduz-Ürdüz Uluviran Sarıkaya Kargu Sırçalı Saki Kuraşık-Çoraşık Karavanhöyük Göynek Hısarcık Mezra Bükse Karahacip Karaali Virancık, İbek Taşpınar Güvercinlik Uşacıklar Yalıncak
Mecitözü İlçesinin Osmanlı dönemine ait net bilgilerine 1800’lü yılların sonlarına doğru ulaşılmaktadır. O dönemde idari yapılanma şu şekilde oluşmaktaydı (Büyükten küçüğe göre) :
İl – Sancak – İlçe – Nahiye – Köy.
Bu idari yapıya göre Mecitözü İlçesi Sivas İlinin Amasya Sancağına bağlı idi.
Burada ismi geçen Dut Ağacı şu anda yerleşim bulunmayan ve tarım arazisi olarak kullanılan Köyümüzün Dut Ağacı bölgesinde yerleşmiş atalarımızın bir bölümünün oluşturduğu yerleşimdir. Uluviran ise bugünkü Uluören çeşmesi olarak bilinen bölgesinde yerleşmiş bulunan atalarımızın oluşturduğu yerleşimdir.
Virancık ise köyümüzün güney komşusu olan bugünkü Örencik Köyüdür. İsmi geçen diğer köylerden Kızılca, Kuduzlar, Keşilk, Kışlacık, Doğla, Ahmetoğlan, İmirbağı (Emirbağ), Sazak, Sırçalı, Bükse, Karahacip, İbek, bugün de isimleri aynı olan çevremizde bilinen köylerdir.
Köyümüzün bugünkü bulunduğu yere ilk yerleşenleri Veliceler olarak bilinen Cami ve Yarıcak çeşmesi çevresine yerleşen sülaledir. Daha sonra Aşık Ahmetler, Hınıslar, Tüt Oğulları, Hacıgil, Aptioğulları (Kahyagil) Şerifgiller, Sünnetçioğulları, (Ali Pehlivangil) Yunuslar, Aliağagil (Paşaoğulları), Yahyaoğulları, Bayramoğulları, Karavelioğulları, Hamzagiller, Fesligiller, yerleşmiştir. Türkmen boylarından Yunuslar, Şerif Kahyalar gelip yakın bölgeye yerleşince daha önce yerleşenler ile birlikte üç sülale (üç boy) ÜÇİL olarak adlandırılmış ve sonradan ismi ÜÇKÖY olarak değiştirilmiştir.
Yukarı mahallenin oluşması ise; Köye ilk gelip yerleşen sülalenin (Velicelerin) içerisinden bir kısmı Yukarı Mahallenin bulunduğu bölgeyi ilk başta yayla olarak kullanmakta iken, hayvancılığa uygun olması, önemli bir su kaynağına sahip olması nedeniyle daha sonra bu bölgeyi sürekli yerleşim yeri olarak seçmişlerdir.
Çorum ve çevresinde 1800 yılında meydana deprem ve bu deprem ve sonrasında çıkan yangınların sonucu yılgınlığa düşen halkın büyük bir çoğunluğu Mısır'a göç etmiştir. Bu dönemde köyümüzden de Mısır’ a gidenler olmuştur.
1800’ lü yılların sonu 1900 yılının başlarında İmparatorluğun yıkılışına kadar Padişah Vahdettin döneminde Köyümüzün Gülistan Oğulları Sülalesinden Küçük İbrahim adıyla anılan İbrahim Bey' in Sarayda Esvabcıbaşı olarak görev yaptığı bilinmektedir. Bu kişinin yardımıyla köyümüzden bazı kişiler Osmanlı Sarayında çeşitli görevlerde bulunmuşlardır.
Osmanlı döneminde sarayda görev yapan İbrahim bey, Kolağası Mustafa Ağa, Ahmet Paşa, babası İzzet Paşa bilinenleridir. Bekir Efendi (Bekir Sıdkı Yücel) ise Osmanlı döneminde Zaptiye amiri olarak İstanbul da görev yapmıştır. Süleyman Efendi (Süleyman Yücel) Vahdettin döneminde Sarayda bir süre polis olarak görev yapmış, imparatorluğun yıkılışı ile birlikte bu görevinden ayrılarak Mecitözü’nde Maliye Tahsildarlığı görevine geçmiştir.
KAYNAKÇA;
Tarihçi Amasyalı Abdizade Hüseyin Hüsamettin’in ‘’Amasya Tarihi’’ adlı kitabı;
Mecitözü Tarihi Araştırmaları,
Çorum Tarihi Araştırmaları,
Hitit Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Çiğdem KARAÇAY’ ın Üçköy Camii hakkındaki araştırmaları.
Hitit Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi – Yıl 12 Sayı 2, 2019
Vakıflar Genel Müdürlüğü Arşivi, Kültür Bakanlığı Folklor Araştırma Dairesi Yayınlarından 1977 Basımı(Dr.Tuncer GÜLERSOY),Tarihi kalıntılar ve tablet bilgileri
Üçköy halkından: Halil TÖREMİŞ(1914-2017), Ahmet BAŞOL(1920-2010), İsmail ÖNAL(1932-2005), Ali CENAN(1938-2018) ve diğerlerinin tarihi bilgileri.