banner
Duyurular

Sayın üyelerimiz ve hemşerilerimiz
     
Muharrem ayı içerisinde bulunmamız nedeniyle, geçmişimize saygı, geleneklerimizin yaşatılması, birlik ve beraberliğimizin sağlanması amacıyla 21 Temmuz 2024 Pazar günü dernekte düzenlenen AŞURE GÜNÜ'ne yoğun katılım sağlanmıştır. Günümüze katılan, maddi ve manevi destak sağlayan bütün hemşerilerimize teşekkür ederiz.


Duyuru:

Derneğimizin 16.01.2024 Pazar Günü Yapılan Olağan Genel Kurul Toplantısında;

YÖNETİM KURULU ÜYELİĞİNE;

1- Ertuğrul GÖL, 2-Hakan GÜZELKAYA, 3- Nurcan ALTUNTAŞ, 4- Şimşir SALMAN, 5- Selahattin AYDINER Seçilmişlerdir.

 

DENETİM KURULU ÜYELİĞİNE  İSE; 1- Cemalettin ERYÜCEL, 2- Necdet ALTUNTAŞ, 3- Burhanettin KAYA Seçilmişlerdir. 

Sayın Üyelerimize duyurulur.16.01.2024


MEME KANSERİ İLE MÜCADELE SEMİNERİ

Saygıdeğer hemşehrilerimiz

Derneğimizde 27 Kasım 2022 Pazar günü saat 11.00-13.00 arasında Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Nuran AKYURT tarafından MEME KANSERİ VE KENDİ KENDİNE MEME MUAYENESİ Konulu Seminer düzenlenmiştir. Yapılan Seminere çoğunluğu kadın olmak üzere yüksek oranda katılım sağlanmıştır. Bu toplantı çevremizde memnuniyetle karşılanmış, yerel Kartalın Sesi Gazetesi ve Çorum Haber Gazetesi toplantı haberini manşetlerine taşımışlar, ayrıca Marmara Üniversitesi WEB sayfasında yer almıştır.


DUYURU:

Köylümüz Enver Salmanın kızı Emekli İngilizce öğretmeni Serap Salman' ın  ''TORTU'' adlı bir kitabı yayımlanmıştır. Kendisini tebrik eder, tüm Üçköylülerin bu kitabı okumalarını  arzu ederiz. Kitap D&R İdefix gibi online platformlarda satışa sunulmuştur Ayrıca Kalan yayınları web sitesinden de temin edilebilir. Hepinize keyifli okumalar dileriz.


03.04.2022 tarihinde ÇEKVA (Çorum Eğitim Kültür Vakfı) tarafından İstanbul Yakacık Aydos Sevgi Ormanında düzenlenen AĞAÇ DİKME ETKİNLİĞİ'ne Derneğimiz de katılım sağlamıştır.


Sayın Üyelerimiz, bağışçılarımız ve hemşehrilerimiz

Toplumun aydınlanmasının eğitimle olacağı, çağdaş uygarlığın eğitimle yakalanacağı ilkesinden yola çıkarak eğitim gören ve geleceği emanet edeceğimiz gençlerimizin desteklenmesi, motivasyonlarının artırılması amacıyla Dernek Yönetimimiz ve Gençlik Kurulumuzun gayretleriyle oluşturulan Öğrenci Burs Fonundan Üniversitede öğrenim gören ve burs almaya müstahak 9 öğrencimize 2020-2021 eğitim yılı ikinci döneminde öğrenci başına 400’er TL  ve 2021-2022 eğitim yılı 1. döneminde 11 öğrencimize 450'şer TL, 2021-2022 eğitim yılı 2. döneminde 12 öğrencimize 500'er TL , 2022-2023 eğitim Yılı 1. döneminde 700'er TL, 2. döneminde 750'şer TL 2023-2024 eğitim Yılı 1. döneminde 1.000' er TL, 2. döneminde 1.000' er TL, 2024-2025 eğitim Yılı 1. döneminde 1.500' er TL, 2. döneminde ... TL    BURS verilmiş olup, uygulamalarımız olanaklar dahilinde ileriki dönemlerde de devam edecektir.

Not Bursiyer öğrencilerin kimlikleri ilan edilmeyecektir. Yönetim ve Denetim Kurulumuz dışında (istemeleri halinde) sadece bağışçılara bilgi verilebilecektir. Derneğimiz ve öğrencilerimiz adına bağışçılarımıza teşekkür ederiz. Sayın üyelerimize, bağışçılarımıza ve hemşehrilerimize saygı ile duyurulur.

İstanbul-Çorum Üçköylüler Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu


Sayın Üyelerimiz derneğimize katkılarınızı bekliyoruz. 2024 yılı aidatlarının ödenmesini rica ediyoruz.

Dernek Yönetim Kurulu


06 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli 11 İl'de (Hatay, G.Antep, Adıyaman, Malatya, Kilis, Ş.Urfa, Diyarbakır, Adana, Osmaniye ve Elazığ) meydana gelen 7.7 şiddetindeki depremde hayatlarını kaybeden 47 binden fazla vatandaşımıza rahmet diliyor, Yaralanan 200 binden fazla vatandaşa acil şifalar diliyoruz.

Çok sayıda hemşerimiz deprem bölgesine gerek bireysel gerekse Derneğimiz aracılığı ile çok sayıda giyecek, yiyecek ve çeşitli ihtiyaç malzemesi göndermiştir. Yardımsever hemşerilerimize teşekkür ederiz. 

Barınma ihtiyaçlarının karşılanması için hemşerilerimizi depremzedelere maddi yardımda bulunmaya davet ediyoruz. 


Çorum Hava Durumu
Anket
Döviz Bilgieri
Merkez Bankası Döviz Kuru
  ALIŞ   SATIŞ
USD 0   0
EURO 0   0
       
Özlü Sözler
Kaliteli insan işiyle, boş insan kişiyle uğraşır.
Sponsorlarımız
KÖYÜMÜZÜN TARİHİ


                                      ÜÇKÖY’ÜN TARİHÇESİ

 

   Köyümüzün toprakları üzerinde; Hititler, Anadolu Selçukluları, Beylikler ve Osmanlı İmparatorluğu hüküm sürmüştür.  Köyün arazi sınırları içerisinde çok eski yerleşim yerlerinin olduğu bilinmektedir. Bunlar; Dut Ağacı bölgesi, Korkut bölgesi, İğdepınarı, Yunus Çukuru ve Kümbet bölgesidir.

    Köyümüzün tarihini incelerken Mecitözü, Çorum, Amasya ve hatta Sivas tarihi gözden geçirilmiştir.

       Uzun yıllar Sivas İli Amasya Sancağı’ na bağlı olan Mecitözü, 1916 yılında Ankara İli Çorum Sancağı’ na bağlanmıştır. Köyümüz ise 1970 tarihine kadar Mecitözü Kazasına bağlı iken bu tarihte yapılan referandum ile Çorum İli Merkez İlçesine bağlanmıştır.

     Mecitözü İlçesinin tarihçesi ile ilgili olarak yapılan Akademik çalışmada Üçköy isminin ÜÇİL’ den geldiği (İL: Selçuklular zamanında boy, sülale, oba anlamına gelmektedir.) ortaya çıkmaktadır.

     Köyümüze yerleşenler; Büyük Selçuklu Devleti'nin Bizans İmparatorluğu'nu yenmesiyle sonuçlanan Malazgirt Meydan Muharebesi'nin ardından Anadolu'ya yerleşen, Oğuzların iki kolundan biri olan Bozokların Gün Han Oğulları Kayı boyu aşiretindendir.

       Ünlü Tarihçi Amasyalı Abdizade Hüseyin Hüsamettin’in ‘’Amasya Tarihi’’ adlı kitabının I. Cildindeki bilgilerde;

         Miladi 1541 yılına ait Mecitözü’ne bağlı yerleşim yerleri şunlardır.

      Kızılca Yakalık Kışla Orta İlyas Çanşa- Karapınar Dut Ağacı Mermerler Bayatlar Kuduzlar Kürtler Tatarali Saraycık Bozbeyi Badem Börekçi Keşlik Hızıroğlanı Çağna Yörugani Kışlacık Hakran Batıl Etrakiya- Sarı Mehmet Çimento Doğla, Ahmetoğlan Terozular Çukur İmirbağı Kelek Sazak Ümmet Kayadibi Balım Urduz-Ürdüz Uluviran Sarıkaya Kargu Sırçalı Saki Kuraşık-Çoraşık Karavanhöyük Göynek Hısarcık Mezra Bükse Karahacip Karaali Virancık, İbek Taşpınar Güvercinlik Uşacıklar Yalıncak

     Mecitözü İlçesinin Osmanlı dönemine ait net bilgilerine 1800’lü yılların sonlarına doğru ulaşılmaktadır. O dönemde idari yapılanma şu şekilde oluşmaktaydı (Büyükten küçüğe göre) :   

İl – Sancak – İlçe – Nahiye – Köy.

      Bu idari yapıya göre Mecitözü İlçesi Sivas İlinin Amasya Sancağına bağlı idi.

    Burada ismi geçen Dut Ağacı şu anda yerleşim bulunmayan ve tarım arazisi olarak kullanılan Köyümüzün Dut Ağacı bölgesinde yerleşmiş atalarımızın bir bölümünün oluşturduğu yerleşimdir. Uluviran ise bugünkü Uluören çeşmesi olarak bilinen bölgesinde yerleşmiş bulunan atalarımızın oluşturduğu yerleşimdir.

       Virancık ise köyümüzün güney komşusu olan bugünkü Örencik Köyüdür. İsmi geçen diğer köylerden Kızılca, Kuduzlar, Keşilk, Kışlacık, Doğla, Ahmetoğlan, İmirbağı (Emirbağ), Sazak, Sırçalı, Bükse, Karahacip, İbek, bugün de isimleri aynı olan çevremizde bilinen köylerdir.

      Köyümüzün bugünkü bulunduğu yere ilk yerleşenleri Veliceler olarak bilinen Cami ve Yarıcak çeşmesi çevresine yerleşen sülaledir. Daha sonra Aşık Ahmetler, Hınıslar, Tüt Oğulları, Hacıgil, Aptioğulları (Kahyagil) Şerifgiller, Sünnetçioğulları, (Ali Pehlivangil) Yunuslar, Aliağagil (Paşaoğulları), Yahyaoğulları, Bayramoğulları, Karavelioğulları, Hamzagiller, Fesligiller, yerleşmiştir.           Türkmen boylarından Yunuslar, Şerif Kahyalar gelip yakın bölgeye yerleşince daha önce yerleşenler ile birlikte üç sülale (üç boy) ÜÇİL olarak adlandırılmış ve sonradan ismi ÜÇKÖY olarak değiştirilmiştir.

         Yukarı mahallenin oluşması ise; Köye ilk gelip yerleşen sülalenin (Velicelerin) içerisinden bir kısmı Yukarı Mahallenin bulunduğu bölgeyi ilk başta yayla olarak kullanmakta iken, hayvancılığa uygun olması, önemli bir su kaynağına sahip olması nedeniyle daha sonra bu bölgeyi sürekli yerleşim yeri olarak seçmişlerdir.

       Çorum ve çevresinde 1800 yılında meydana deprem ve bu deprem ve sonrasında çıkan yangınların sonucu yılgınlığa düşen halkın büyük bir çoğunluğu Mısır'a göç etmiştir. Bu dönemde köyümüzden de Mısır’ a gidenler olmuştur.

     1800’ lü yılların sonu 1900 yılının başlarında İmparatorluğun yıkılışına kadar Padişah Vahdettin döneminde Köyümüzün Gülistan Oğulları Sülalesinden Küçük İbrahim adıyla anılan İbrahim Bey' in Sarayda Esvabcıbaşı olarak görev yaptığı bilinmektedir. Bu kişinin yardımıyla köyümüzden bazı kişiler Osmanlı Sarayında çeşitli görevlerde bulunmuşlardır.

       Osmanlı döneminde sarayda görev yapan İbrahim bey, Kolağası Mustafa Ağa, Ahmet Paşa, babası İzzet Paşa bilinenleridir. Bekir Efendi (Bekir Sıdkı Yücel) ise Osmanlı döneminde Zaptiye amiri olarak İstanbul da görev yapmıştır. Süleyman Efendi (Süleyman Yücel) Vahdettin döneminde Sarayda bir süre polis olarak görev yapmış, imparatorluğun yıkılışı ile birlikte bu görevinden ayrılarak Mecitözü’nde Maliye Tahsildarlığı görevine geçmiştir.

 

KAYNAKÇA;

Tarihçi Amasyalı Abdizade Hüseyin Hüsamettin’in ‘’Amasya Tarihi’’ adlı kitabı;

Mecitözü Tarihi Araştırmaları,

Çorum Tarihi Araştırmaları,

Hitit Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Çiğdem KARAÇAY’ ın Üçköy Camii hakkındaki araştırmaları.

Hitit Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi – Yıl 12 Sayı 2, 2019

Vakıflar Genel Müdürlüğü Arşivi, Kültür Bakanlığı Folklor Araştırma Dairesi Yayınlarından 1977 Basımı(Dr.Tuncer GÜLERSOY),Tarihi kalıntılar ve tablet bilgileri

Üçköy halkından: Halil TÖREMİŞ(1914-2017), Ahmet BAŞOL(1920-2010), İsmail ÖNAL(1932-2005), Ali CENAN(1938-2018) ve diğerlerinin tarihi bilgileri.

Başkan'ın Mesajı
Aidat Borcu Sorgulama
Köşe Yazıları
ŞİİRLER (ANONİM)

Zeynel Abidin ŞAHİN (Halk Şairi)

Nuri Efendi (M.Nuri YÜCEL)

Veli UZAR (Emekli Edebiyat Öğretmeni)

Mithat ÖZLÜ

Muharrem EKER (Kıbrıs Gazisi)

Naile ESEN USLU (Aşık Zeyno Bacı)

MIRIK (Fatma)

İsmail ÖNAL

Son Ziyaretçi Yorumları
NAZMİ YETGİN
Mrb Uğur Abi düğünler konusunda öneride bulunmak istiyorum zaten sizlerinde aklında böyle bir düşünce vardır illaki Bu sene ve önümüzdeki yıllarda düğün yapacak köylülerimizin sizlere bildirmeleri konusunda ısrarcı olsanız düğün tarihlerinin çakışmaması hem düğün yapacaklar hem davetliler açısından daha iyi olur diye düşünüyorum bu konu watsaap üzerinden dillendirilirse tüm illerimizdeki köylülerimiz için örneğin Oğlum KADİR YETGİN'in düğün tarihi 14 TEMMUZ 2022 Tarihinde saygılar sunuyorum

Kemal Yılmaz
Merhabalar; Öncelikle web sitesinin faaliyete geçmesinden dolayı emeği geçenlere teşekkürlerimi iletirim. Emeklerine sağlık. Ben Madangilin Hüseyin Yılmaz hocanın oğluyum. Ankara dernek üyesiyim. Fotoğraf galerisinde gözüme çarpan iki hatalı veri girişinin düzeltilmesi için yazıyorum. Fotoğraflar galerisinde "eski resimler"den; * 14. resimdeki öğretmenlerden ayakta ortadaki M.Yılmaz değil, rahmetli babam Hüseyin Yılmaz'dır. * 3. resimdeki öğretmen E.Özdemirci (Rahmetli Ethem dayım) değil babam Hüseyin Yılmaz'dır. Ayrıca fotoğrafa tarih olarak 1969 yazılmış resmin orijinali bende olup tarih 1966 yılından daha önceki bir tarihtir. Tahminim 1965-1966 olabilir. Hoşça kalın

Hüseyin Canan
Önce dernek başkanımız Sayın Uğur Yücel e ve dernek yönetimine teşekkür ederim sahip sahip olduğumuz Web sitemiz hayırlı uğurlu olsun çalışmalarınız için tekrar teşekkürler selam ve sevgiler


Tüm ziyaretçi yorumları için tıklayınız.
Günlük Gazeteler
Sponsorlarımız

Çorum Üçköylüler Derneği

© Copyright 2021  V4.1 Tüm Hakları Saklıdır. | Dernek Sitesi | Köy Sitesi


Top