banner
Duyurular

Sayın üyelerimiz ve hemşerilerimiz
     
Muharrem ayı içerisinde bulunmamız nedeniyle, geçmişimize saygı, geleneklerimizin yaşatılması, birlik ve beraberliğimizin sağlanması amacıyla 21 Temmuz 2024 Pazar günü dernekte düzenlenen AŞURE GÜNÜ'ne yoğun katılım sağlanmıştır. Günümüze katılan, maddi ve manevi destak sağlayan bütün hemşerilerimize teşekkür ederiz.


Duyuru:

Derneğimizin 16.01.2024 Pazar Günü Yapılan Olağan Genel Kurul Toplantısında;

YÖNETİM KURULU ÜYELİĞİNE;

1- Ertuğrul GÖL, 2-Hakan GÜZELKAYA, 3- Nurcan ALTUNTAŞ, 4- Şimşir SALMAN, 5- Selahattin AYDINER Seçilmişlerdir.

 

DENETİM KURULU ÜYELİĞİNE  İSE; 1- Cemalettin ERYÜCEL, 2- Necdet ALTUNTAŞ, 3- Burhanettin KAYA Seçilmişlerdir. 

Sayın Üyelerimize duyurulur.16.01.2024


MEME KANSERİ İLE MÜCADELE SEMİNERİ

Saygıdeğer hemşehrilerimiz

Derneğimizde 27 Kasım 2022 Pazar günü saat 11.00-13.00 arasında Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Nuran AKYURT tarafından MEME KANSERİ VE KENDİ KENDİNE MEME MUAYENESİ Konulu Seminer düzenlenmiştir. Yapılan Seminere çoğunluğu kadın olmak üzere yüksek oranda katılım sağlanmıştır. Bu toplantı çevremizde memnuniyetle karşılanmış, yerel Kartalın Sesi Gazetesi ve Çorum Haber Gazetesi toplantı haberini manşetlerine taşımışlar, ayrıca Marmara Üniversitesi WEB sayfasında yer almıştır.


DUYURU:

Köylümüz Enver Salmanın kızı Emekli İngilizce öğretmeni Serap Salman' ın  ''TORTU'' adlı bir kitabı yayımlanmıştır. Kendisini tebrik eder, tüm Üçköylülerin bu kitabı okumalarını  arzu ederiz. Kitap D&R İdefix gibi online platformlarda satışa sunulmuştur Ayrıca Kalan yayınları web sitesinden de temin edilebilir. Hepinize keyifli okumalar dileriz.


03.04.2022 tarihinde ÇEKVA (Çorum Eğitim Kültür Vakfı) tarafından İstanbul Yakacık Aydos Sevgi Ormanında düzenlenen AĞAÇ DİKME ETKİNLİĞİ'ne Derneğimiz de katılım sağlamıştır.


Sayın Üyelerimiz, bağışçılarımız ve hemşehrilerimiz

Toplumun aydınlanmasının eğitimle olacağı, çağdaş uygarlığın eğitimle yakalanacağı ilkesinden yola çıkarak eğitim gören ve geleceği emanet edeceğimiz gençlerimizin desteklenmesi, motivasyonlarının artırılması amacıyla Dernek Yönetimimiz ve Gençlik Kurulumuzun gayretleriyle oluşturulan Öğrenci Burs Fonundan Üniversitede öğrenim gören ve burs almaya müstahak 9 öğrencimize 2020-2021 eğitim yılı ikinci döneminde öğrenci başına 400’er TL  ve 2021-2022 eğitim yılı 1. döneminde 11 öğrencimize 450'şer TL, 2021-2022 eğitim yılı 2. döneminde 12 öğrencimize 500'er TL , 2022-2023 eğitim Yılı 1. döneminde 700'er TL, 2. döneminde 750'şer TL 2023-2024 eğitim Yılı 1. döneminde 1.000' er TL, 2. döneminde 1.000' er TL, 2024-2025 eğitim Yılı 1. döneminde 1.500' er TL, 2. döneminde ... TL    BURS verilmiş olup, uygulamalarımız olanaklar dahilinde ileriki dönemlerde de devam edecektir.

Not Bursiyer öğrencilerin kimlikleri ilan edilmeyecektir. Yönetim ve Denetim Kurulumuz dışında (istemeleri halinde) sadece bağışçılara bilgi verilebilecektir. Derneğimiz ve öğrencilerimiz adına bağışçılarımıza teşekkür ederiz. Sayın üyelerimize, bağışçılarımıza ve hemşehrilerimize saygı ile duyurulur.

İstanbul-Çorum Üçköylüler Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu


Sayın Üyelerimiz derneğimize katkılarınızı bekliyoruz. 2024 yılı aidatlarının ödenmesini rica ediyoruz.

Dernek Yönetim Kurulu


06 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli 11 İl'de (Hatay, G.Antep, Adıyaman, Malatya, Kilis, Ş.Urfa, Diyarbakır, Adana, Osmaniye ve Elazığ) meydana gelen 7.7 şiddetindeki depremde hayatlarını kaybeden 47 binden fazla vatandaşımıza rahmet diliyor, Yaralanan 200 binden fazla vatandaşa acil şifalar diliyoruz.

Çok sayıda hemşerimiz deprem bölgesine gerek bireysel gerekse Derneğimiz aracılığı ile çok sayıda giyecek, yiyecek ve çeşitli ihtiyaç malzemesi göndermiştir. Yardımsever hemşerilerimize teşekkür ederiz. 

Barınma ihtiyaçlarının karşılanması için hemşerilerimizi depremzedelere maddi yardımda bulunmaya davet ediyoruz. 


Çorum Hava Durumu
Anket
Döviz Bilgieri
Merkez Bankası Döviz Kuru
  ALIŞ   SATIŞ
USD 0   0
EURO 0   0
       
Özlü Sözler
Planınız bir yıl içinse pirinç ekin, on yıl içinse ağaç dikin, yüz yıl için ise insanları eğitin.
Sponsorlarımız
ÇORUM HAKKINDA


                                                        ÇORUM HAKKINDA

 

                             ÇORUM HARİTA

Genel Değerlendirme:

 

Çorum ili; Orta Karadeniz Bölümünün iç kısmında yer almaktadır. Doğuda Amasya, güneyde Yozgat, batıda Çankırı, kuzeyde Sinop, kuzeydoğuda Samsun, güneybatıda Kırıkkale ile çevrilidir. Yüzölçümü 12.820 km² dir.

Enlem ve boylam değerlerine göre ise; 34 derece 04 dk. 28 sn. doğu boylamları ile 39 derece 54 dk.20 sn. kuzey enlemleri arasında yer almaktadır.

Deniz seviyesinden ortalama yüksekliği (rakımı) 801 m.dir.

 

 

İklim:

Çorum İli, Karadeniz ikliminden İç Anadolu iklimine geçiş bölgesinde bulunmaktadır. Yazlar sıcak ve kurak, kışlar soğuk ve kar yağışlıdır. İlin kuzey bölgesinde yer alan  Kargı, Osmancık, İskilip, Laçin, Dodurga, Oğuzlar ve Bayat İlçeleri İç Karadeniz geçiş ikliminin etkisinde kalan ilçelerdir. Çorum Merkez İlçe, Sungurlu, Alaca, Boğazkale, Ortaköy, Mecitözü ve Uğurludağ İlçeleri İç Anadolu step iklimi özelliklerini gösterir.

 

Bitki Örtüsü:

Çorum İlinin güney bölgesinin doğal bitki örtüsü bozkırdır (step). İlkbahar yağışları ile birlikte yeşerirler, sonbaharda kururlar. Bunlara örnek: papatya, gelincik, deve dikeni, köy göçeren dikeni, çakır dikeni, kangal otu, sığır kuyruğu, yavşan otu, geniş yayılma alanı bulmuştur. Akarsu boylarında ise söğüt ve kavak  çeşitlerine rastlanır.
Alaca, Sungurlu, Ortaköy ve Mecitözü’nün yüksek kesimlerinde meşe, ardıç ve karaçam ağaçlarına rastlanır. İlkbahar ile birlikte çiğdem, yabani sümbül, yabani lale  çiçekleri de görülür. İlin kuzeyindeki ilçelerde ise meşe ormanları ve iğne yapraklı ormanlara rastlanır.

Deniz seviyesinden 1000-1200 m yüksek olan bölgelerde meşe, kızılcık, yabani erik, elma, alıç, yabani gül yaygın olarak görülür. Hacıhamza çevresinde seyrek olarak ıhlamur ağaçlarına rastlanır.

Kargı, İskilip, Osmancık, Bayat ilçelerinde sarıçam, karaçam, köknar, kızılçam ağaçları görülmektedir.

 

Tarihsel Gelişmeler:

Karadeniz Bölgesinin İç Anadolu’ ya açılan kapısı olan Çorum İli, Anadolu Kültür mozayiği içerisinde eşsiz bir konuma sahiptir. Günümüzden 7 bin yıl öncesine ait kültürel verilere  rastlanan Çorum’ da, ilk organize devleti kuran Hititlerin ilk Başkenti Hattuşa bulunmaktadır.

 BOĞAZKALE 

 

Hattuşa Anadolu’nun kalbinde, UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası listesine alınmış ülkemizdeki 9 değerden biridir.

 

Hitit Uygarlığı en az Mısır Uygarlığı kadar eski ve zengin bir uygarlıktır. Hititlerle Mısırlılar arasında yapılan Kadeş Antlaşması metin tabletleri Boğazköy’de bulunmuştur.

  ALACAHÜYÜKHititlerin diğer önemli kült (dini) merkezlerinden sayılan arkeolojide Arinna olarak bilinen Alacahöyük Ören Yeri; 13 Kral Mezarı, Hatti Tunç Güneş Kursu ve Sfenksli Kapıları ile görülmeye değer tarihi bir yerdir. Atatürk’ün bizzat direktifleriyle ilk milli kazılarımızın başlangıç noktası olması ile de önem arzeder.

 

Ortaköy İlçesindeki Şapinuva ören yeri de büyük bir Hitit kenti olup, hala sürmekte olan kazı çalışmalarında bol miktarda yazılı belge ortaya çıkarılmıştır.

 ŞAPİNUVA

Ayrıca, 1990 yılında başlatılan ve kongre dili Türkçe olan ‘Hititoloji Kongresi’ her üç yılda bir düzenlenmekte olup, 6 yılda bir de Çorum’da gerçekleştirilmektedir. Bu Kongreye Dünyanın bir çok yerinden bilim insanı katılmaktadır. Hitit Uygarlığının yanısıra, her biri sanat şaheseri olan Selçuklu ve Osmanlı Dönemine ait; cami, köprü ve kalelerle süslü Çorum, yaylaları ve İncesu Kanyonu gibi doğal güzellikleri ile de görülmeye değer bir yerdir.

İNCESU KANYONU

 

Meşhur Leblebisi, Osmancık ve Kargı’ da üretilen kaliteli pirinci dünyaca tanınmaktadır.

 

İLÇELERİ:

Çorum Merkez, Alaca, Bayat, Boğazkale, Dodurga, İskilip, Kargı, Laçin, Mecitözü, Oğuzlar, Ortaköy, Osmancık, Sungurlu, Uğurludağ.

 

Çorum il toprakları tarihi devirlerin en başından beri insan yerleşimine sahip olmuştur. Aynı zamanda kadim devirlerde kurulan ilk merkezi anadolu siyasi birliği ve devleti bu topraklardan çıkıp anadoluya hükmetmiştir. Kadim Hitit'lerin başkenti Hattuşaş Çorum ilindedir.

 

-MÖ 1650 - MÖ 1460 - Hitit Krallığı

-MÖ 1460 - MÖ 1200 - Hitit İmparatorluğu

-MÖ 750 - MÖ 330 Frig

M.S

-175 - 395 - Roma İmparatorluğu

-395 - 1071 - Bizans İmparatorluğu hükümdarlığı dönemi

-1080 - Türklerin (Danişmentliler Beyliği'nin) yöreye kalıcı olarak yerleşmeleri ve şimdiki

            Çorum şehrini kurmaları

-1175 - Anadolu Selçukluları'nın eline geçti.

-1398 - Akkoyunlu hükümdarı Kara Yülük Osman Bey tarafından Kadı Bürhaneddinin

           öldürülmesiyle birlikte Çorum ve havarisinin Osmanlı devleti hükümranlığına dahil olması.

-1398 - Çorum, şimdiki Sivas şehrinin merkezi olduğu 'Rumiye-i Suğra' adını taşıyan Osmanlı

            eyaletine bağlı sancak merkezi oldu.

-1423 - Çorum, şimdiki Amasya şehrinin merkezi olduğu eyalete bağlı sancak merkezi oldu.

-1591 - Çorum, şimdiki Ankara şehrinin merkezi olduğu eyalete bağlı sancak merkezi oldu.

-1595 - Çorum, şimdiki Amasya şehrinin merkezi olduğu eyalete bağlı sancak merkezi oldu.

-1841 - Çorum, Sivas eyaletinden alınıp Ankara eyaletine bağlı sancak merkezi yapıldı.

-1863 - Çorum, sancak merkezi kazaya çevrildi.

-1864 - Çorum, Yozgat sancağına bağlı kaza olarak bağlandı.

-1866 - Hacıköy (Mecitözü) kaza oldu.

-1871 - Mecitözü Rüşdiyyesi açıldı.                                                                                       

-1872 - Çorum Rüşdiyyesi açıldı.

-1902 - Çorum İdadi mektebi faaliyete geçirildi.

-1914 - Çorum, yeni bir padişah salnamesi ile Ankara'ya bağlı sancak merkezi olur ve İskilip,

             Osmancık, Sungurlu, Mecitözü ile Alaca'da Çorum'a bağlı kılınır.

-1921 - Çorum Türkiye Cumhuriyeti'nin müstakil sancak oldu.

-1924 - Çorum Türkiye Cumhuriyeti'nin müstakil vilayeti oldu.

-1925 - İdadi Mektebi ortaokul yapıldı.

- 1959 - Mecitözü ilçesinin nahiyesi olan Ortaköy ilçe olarak Çorum vilayetine dahil oldu.

-1980 - Tarihe Çorum Olayları diye giren Alevi - Sunni kışkırtılmasında ölenler oldu ve Çorum

            merkez ilçede çok sayıda aile Çorum'dan göç etti.

 

Çorum ve bölgesinde meydana gelen depremler

1-1050 - Merkez üssü Amasya olan bir deprem

2-1409 - II. Bayezid zamanında olan deprem 40 gün devam etmiştir.

3-1446 - Deprem, çok şiddetli olur ve halk arasında Danişmend Zelzelesi yahut Küçük Kıyamet

             denilir. 40 gün aralıklarla sürer

4-1514 - Şiddetli depremde Çorum'un üçte biri yıkılırak harap olur. Bu deprem sonrasında halkın

             çoğunluğu Mısır'a göç etmek zorunda kalmıştır

5-1543 - 30 kadar evi yıkan bir deprem

6-1559 - Gülabibey Camii'nin de yıkıldığı ve şehire zarar ziyan veren bir deprem

7-1579 - Deprem, bu depremden halk çok mağdur oldu ve hububatdan alınan vergi o yıl alınmamıştır.

8-1585 - Çorum ve Amasya depremi

9-1692 - Büyük bir deprem olmuştur, şehirler ve köyler harap olmuştur.

10-1729- Çorum'da kuşluk vaktinde deprem oldu. Aynı gün altı kere deprem oldu, bir aydan fazla

              devam etti, İskilip ilçesi'nin bütün evleri harap oldu

11-1734 - Şiddetli bir deprem oldu.

12-1759 - Şiddetli bir deprem oldu

13-1793 - Çorum depremi.

14-1800 - Deprem ve 600 kişi şehri terk eder. Bu deprem ve sonrasında çıkan yangınların sonucu

                yılgınlığa düşen halkın büyük bir çoğunluğu Mısır'a göç etmiştir.

15-1824 - Deprem halk uzun süre çadırlarda ikamet etti.

16-1939 - Merkez üssü Erzincan olan deprem Çorum ve havarisinde yıkıma neden oldu.

17-1943 - Çorum'da meydana gelen depremde 2554 ev yıkıldı ve 618 kişi öldü.

18-1996 – 5.6 ve 5.4 şiddetinde peş peşe iki deprem olmuştur ve can kaybı olmamıştır.

Başkan'ın Mesajı
Aidat Borcu Sorgulama
Köşe Yazıları
ŞİİRLER (ANONİM)

Zeynel Abidin ŞAHİN (Halk Şairi)

Nuri Efendi (M.Nuri YÜCEL)

Veli UZAR (Emekli Edebiyat Öğretmeni)

Mithat ÖZLÜ

Muharrem EKER (Kıbrıs Gazisi)

Naile ESEN USLU (Aşık Zeyno Bacı)

MIRIK (Fatma)

İsmail ÖNAL

Son Ziyaretçi Yorumları
NAZMİ YETGİN
Mrb Uğur Abi düğünler konusunda öneride bulunmak istiyorum zaten sizlerinde aklında böyle bir düşünce vardır illaki Bu sene ve önümüzdeki yıllarda düğün yapacak köylülerimizin sizlere bildirmeleri konusunda ısrarcı olsanız düğün tarihlerinin çakışmaması hem düğün yapacaklar hem davetliler açısından daha iyi olur diye düşünüyorum bu konu watsaap üzerinden dillendirilirse tüm illerimizdeki köylülerimiz için örneğin Oğlum KADİR YETGİN'in düğün tarihi 14 TEMMUZ 2022 Tarihinde saygılar sunuyorum

Kemal Yılmaz
Merhabalar; Öncelikle web sitesinin faaliyete geçmesinden dolayı emeği geçenlere teşekkürlerimi iletirim. Emeklerine sağlık. Ben Madangilin Hüseyin Yılmaz hocanın oğluyum. Ankara dernek üyesiyim. Fotoğraf galerisinde gözüme çarpan iki hatalı veri girişinin düzeltilmesi için yazıyorum. Fotoğraflar galerisinde "eski resimler"den; * 14. resimdeki öğretmenlerden ayakta ortadaki M.Yılmaz değil, rahmetli babam Hüseyin Yılmaz'dır. * 3. resimdeki öğretmen E.Özdemirci (Rahmetli Ethem dayım) değil babam Hüseyin Yılmaz'dır. Ayrıca fotoğrafa tarih olarak 1969 yazılmış resmin orijinali bende olup tarih 1966 yılından daha önceki bir tarihtir. Tahminim 1965-1966 olabilir. Hoşça kalın

Hüseyin Canan
Önce dernek başkanımız Sayın Uğur Yücel e ve dernek yönetimine teşekkür ederim sahip sahip olduğumuz Web sitemiz hayırlı uğurlu olsun çalışmalarınız için tekrar teşekkürler selam ve sevgiler


Tüm ziyaretçi yorumları için tıklayınız.
Günlük Gazeteler
Sponsorlarımız

Çorum Üçköylüler Derneği

© Copyright 2021  V4.1 Tüm Hakları Saklıdır. | Dernek Sitesi | Köy Sitesi


Top